Doprava na letiště Pardubice

Letiště Pardubice je mezinárodní civilní letiště nacházející se asi 4 kilometry od centra Pardubic. Na letišti operují dopravci Ryanair, Smartwings, Bulgaria Air či SkyUp. Kromě pravidelných linek na Ukrajinu či do Ruska jsou odtud provozovány také letní charterové lety do Turecka, Bulharska, Španělska či na Rhodos.

Web: www.airport-pardubice.cz
IATA: PED
ICAO: LKPD
Adresa: Pardubice, Česká republika

Historie

Letiště Pardubice vzniklo již v období první republiky a do roku 1995 sloužilo pouze pro vojenské účely. Teprve v porevolučním období v letech 1993-1994 vznikla společnost EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s. (EBA), jejímž záměrem bylo vybudovat letiště s civilním provozem. Oficiálně bylo letiště Pardubice otevřeno 18. 5. 1995. Od počátku zde byly provozovány především charterové lety. V roce 2002 je majitelem společnosti EBA, a.s. stalo město Pardubice. V současné době je menšinovým vlastníkem letiště ještě Pardubický kraj. Letiště dále navázalo spolupráci s předními cestovními kancelářemi nejen českými, ale také ruskými. Od roku 2006 začala létat pravidelná linka z Pardubic do Moskvy a od roku 2012 také do Petrohradu. V roce 2013 padl také rekord v počtu odbavených cestujících, který se vyšplhal na 184 000. Významným mezníkem v historii pardubického letiště byla stavba nového terminálu v roce 2016, který je pojmenován podle legendárního Jana Kašpara.

Terminály

Letiště Pardubice má jeden terminál (terminál Jana Kašpara).

Doprava na letiště Pradubice

Spojení s letištěm Pardubice a centrem města je zajištována městskou hromadnou dopravou (MHD).

Expresní linka č. 90 hlavní nádraží (nástupiště č.3) – letiště Pardubice (bez přestupu)

Další možností jsou běžné autobusové linky č. 8, 88, 23.

Parkování

Cestujícím jsou k dispozici dvě parkoviště.

  • Dlouhodobé parkování – autopark s kapacitou až 1000 parkovacích míst se nachází přibližně 100 metrů od hlavní budovy. Parkování je bezplatné.
  • Krátkodobé parkování – bezplatné parkoviště je k dispozici přímo před terminálem.

Rezervace parkování se neprovádí.

Služby

Ve všech prostorách letiště je k dispozici wi-fi připojení zdarma.

  • Nákupy, obchody – duty free
  • Gastronomie – rychlé občerstvení, nápojové i snackové automaty
  • Finance – bankomat
  • Ostatní – dětský koutek, přebalovací pulty, služba balení zavazadel, VIP salonek